17.1.11

Activitats any 2011
.
Tramitació permís pesca per internet aquí
.
L'Observatori de la Tordera - Seguiment ictiofauna. L'AEMS-Rius amb Vida, s'ha desplaçat a la Tordera per col·laborar en aquest projecte, nascut a l'any 1996 a ran d'un conveni signat entre l'ACA, l'Ajuntament de Sant Celoni i l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona. L'objectiu principal és la definició i el seguiment d'indicadors de l'estat dels ecosistemes i del nivell de sostenibilitat de la conca de la Tordera.
En l'actualitat, la recerca es focalitza en la recollida periòdica d'informació sobre diferents aspectes biològics, hidrològics i fisicoquímics per tal de conèixer el patrimoni de la conca i la dinàmica de l'ecosistema fluvial, identificar-ne tendències i avaluar sistemàticament l'estat de qualitat en consonància amb la Directiva Marc de l'Aigua.


Catàleg d'espècies exòtiques invasores i llistat d'espècies amb potencial invasor. El Consell de Ministres del 13 de Novembre de 2011 ha aprovat un Reial Decret pel qual es regula el llistat i catàleg d'espècies exòtiques invasores. Més informació al següent enllaç

Tornen a modificar la llei de pesca només 2 anys després d'aprovada. El Parlament torna a modificar la llei de pesca. Entre altres canvis, volen implementar la pesca amb mort en els Reserves Genètiques. També volen permetre tota mena d'arts de pesca en les trams sense mort. Algunes Societats de pescadors i l'AEMS estem presentant esmenes a fi d'evitar aquest desgavell, impulsat per una petita minoria del sector de la pesca que està mal aconsellant al Parlament. Blog amb més informació i comentaris aquí Debat i cartes de queixa a con mosca enllaç

Contaminació Ritort. S'ha tornat a presentar una nova denuncia a l'ACA per l'aparició de matèria orgànica, que s'acumula a la llera del riu Ritort, qüestió que sembla pot afectar a la producció natural de truita autòctona d'aquest riu situat dins de la Reserva Genètica.

Reunió Reglament llei Pesca. Diverses entitats (Custòdia xarxa fluvial,Centre estudis rius mediterranis, Universitat de Lleida, DEPANA,L'Escursó,Seguretat Privada,IRTA,AEMS-Rius amb Vida...) hem estat convocats per opinar sobre diversos temes del Reglament de pesca continental i Pla d'Ordenació de la pesca. La reunió ha estat plena de propostes, com p/e, la proposta de Seguretat amb guardes jurats. S'ens ha informat dels projectes per recuperar peixos autòctons (truita, barb, madrilla i bagra) i la creació de reserves genètiques per aquests ciprínids autòctons, qüestió aquesta plantejada en diverses ocasions, per l'AEMS-Rius amb Vida, en el Consell de Pesca, etc..

El Ter sense aigua per sota la presa del Pasteral. Assabentats que el riu Ter aigües avall de la presa del Pasteral ha estat moltes hores eixut, a ran d'haver tancat les comportes sense respectar el cabal ambiental, l'AEMS-Rius amb Vida, en col·laboració amb altres entitats, s'han presentat denuncia dels fets, adjuntant-hi imatges en les que s'aprecia l'impacte causat, com es pot apreciar en aquesta imatge del riu Ter al seu pas per Anglès, a on no hi circula ni un fil d'aigua, i només hi ha aigua als tolls, que mica en mica, també es van eixugant, per no rebre cap ni un fil de cabal.

Reunió amb el sot Director de Medi Natural. L'AEMS-Rius amb Vida hem mantingut una reunió amb el sot director de Medi Natural per tractar diverses problemàtiques de la pesca; afectació per causa del grumeig, negativa a la pesca amb mort en les Reserves Genètiques, manca de zones lliures, creació de reserves genètiques pel barb, la bagra i la madrilla, plans de recuperació per els peixos autòctons, ...També varem posar-ho al corrent de la denuncia presentada, a ran d'eixugar el riu Ter per sota la presa del Pasteral, TM d'Anglès, al llarg de moltes hores.

Mini Jornades pesca de l'AEMS-Rius amb Vida. Com en anys anteriors hem aprofitat el mes de setembre per a retrobar-nos i gaudir d'un cap de setmana de pesca i convivència. Hem tornat a Ripoll per gaudir d'alguns trams del Ripollès en els que resta permesa la pesca fins a finals de setembre. Ha hagut de tot, trams bons i trams adormits. Però ja sabem que les truites autòctones ara piquen i passada una estona ... com si no hi fossin.

Assemblees. Aprofitant les mini Jornades de pesca, s'han celebrat les assemblees a la vila de Ripoll, qüestió que ha facilitat als assistents sortir a pescar pels rius del Ripollès. Enguany tenim la satisfacció de rebre sabia nova i amb ganes de treballar pels rius i per la pesca. Benvinguts !!! Desgraciadament feina no us faltarà ...

Enciclopèdia digital Restore. Publicació digital que tracta la demolició d'embassaments i rescloses. Inclou estudis que fan referencia a qüestions tècniques, econòmiques i socials, que fer amb els sediments, ... Es pot consultar i descarregar a digital.library o directament des de aquí . Pots ampliar la informació en els apartats "Noticies minicentrals" i "Noticies connectivitat i migracions"
.
Enciclopèdia virtual vertebrats espanyols. Ja podem consultar online les característiques dels peixos (autòctons i alòctons), entre altres vertebrats, que habiten en la península ibèrica, incloent-hi les Balears i les Canàries. La part corresponent als peixos l'ha realitzat Benigno Elvira ( Dpt. de Zoologia i Antropologia Física, Facultat Biologia, Universitat Complutense) Enllaç aquí

Consell de Pesca de Catalunya. La temporada de pesca 2011 ha començat i s’han publicat les normes, sense celebrar prèviament el Consell de Pesca de Catalunya, i per tant sense poder debatre les propostes presentades a consulta per part de l’administració, entitats, científics, societats de pescadors, federació, etc. Qüestió que ha impedit que entre altres coses l’AEMS-Rius amb Vida no hagi pogut seguir insistint en la necessitat d’implementar més trams de pesca sense mort (ho fem cada any des de 1994). L’actual govern va transferir les competències de pesca continental a la Direcció de Pesca Marítima, posteriorment es comenta que tornaran a ser transferides a Medi Natural. Al moment de conèixer aquesta circumstància, varem demanar que tot i això, abans de l’obertura de la temporada, es realitzes el preceptiu Consell de Pesca de Catalunya. Consell de Pesca que no s’ha realitzat. Sembla que la pesca continental i les iniciatives i problemes d’aquest sector segueixin important poc a l’Administració.

Dia Mundial de les Grans preses. L'AEMS-Rius amb Vida, convidada per Enginyers Sense Fronteres, ha participat en la presentació del llibre "Amèrica Submergida". En la seva intervenció ha presentat les imatges del buidat del pantà de Tavascan i el fort impacte causat per alliberar els sediments riu avall, enlloc de retirar-los amb dragues i altres procediments mètode que permetria reutilitzar-los. També ha informat dels problemes que comporta el projecte de les macro-preses de la Patagònia Xilena i el rics potencial existent per estar situades en una zona sísmica a on han hagut els terratrèmols més potents registrats al planeta. Va finalitzar l'acte amb un col·loqui per part dels assistents.

Reunió amb el Director General de Medi Natural. L'AEMS-Rius amb Vida hem mantingut una reunió amb el nou DG de MN per a felicitar-lo pel nou càrrec i per tractar diversos aspectes de la pesca, com per exemple; li hem informat el nostre desacord amb que es repobli amb truites al·lòctones (irisades) i de la campanya al respecte endegada per l'AEMS-Rius con Vida, en d'altres Comunitats Autònomes. També hem comentat el control i reducció del grumeig per l'impacte que crea en el tram afectat, qüestió que varies Societats de Pescadors ens han demanat intentem solucionar, i que es preveu solucionar amb unes mesures satisfactòries. Hem comentat els escenaris de pesca, coincidint en que la via reglamentaria ho regularà. Respecte a la nova llei, hem coincidit en que la qüestió més prioritària avui, és desenvolupar tota la normativa relacionada (Reglament, etc.).També hem comentat la necessitat de posar-hi en marxa plans d'eradicació del silur en els trams a on està provocant desequilibris, com per exemple al riu Llobregat al seu pas per la població d'Olesa, tal com ens ha demanat la S de pescadors de la referida població, qüestió que en breu, restarà definida en un calendari d'actuacions en els trams afectats.
Escola de Pesca. Com cada any, l'Escola de Pesca i Conservació ha realitzat el curs gratuït d'iniciació a la pesca a mosca i conservació dels EACS amb una durada de tres dissabtes, amb la col·laboració de la Regiduría d'Esports del l'Ajuntament de Sabadell.

Denuncia abocaments incontrolats al riu Ritort. Passat temps sense rebre resposta de les diverses denuncies presentades i de les reclamacions efectuades a l'ACA al respecte, hem realitzat una reunió amb en Alex Roca, responsable de l'ACA a Girona per a reclamar-li l'actuació de l'ACA per a cercar una solució definitiva ja que els sediments que han aparegut segueixen creixent i ja es palpable que estan afectant negativament a la fauna del riu. l'ACA s'ha compromès a analitzar els sediments i trobar la font de on provenen per evitar l'actual abocament.

Denuncia abús derivació de cabals a la Muga. A ran de la denuncia presentada a Fiscalia, hem mantingut una reunió amb l'ACA en la que entre altres qüestions per a donar-hi solució al problema, ens ha ofert formar part del grup de gestió del desembassament, en el que es tracta els cabals que s'alliberen del pantà de Boadella, i que incideix directament en els cabals de manteniment del tram afectat.

Consell de Pesca de Barcelona. Participació en la sessió ordinària en la que s'han plantejat diverses propostes, entre aquestes, s'ha demanat a l'administració activi un pla experimental per a eradicar el silur introduït de forma il·legal al riu Llobregat, al seu pas per la població d'Olesa de Montserrat. ja que s'està consolidant un població d'aquesta especie al·lòctona. També s'ha preguntat en quina situació es troba el desenvolupament de la llei de pesca, a lo que sens ha respost que s'ha entregat l'esborrany del Reglament a la Subdirecció Gral de Pesca Marítima, que és qui ara disposarà de les competències en pesca continental i per tant qui desenvoluparà la nova llei de pesca.
.
Cuenca Azul. Participació d'AEMS-Rius amb Vida, en la reunió celebrada a Lleida amb científics (Pedro Arrojo, Narcís Prat, Isabel Palomera, Jordi Salat, Abel Lacalle, etc.) i entitats (Ecologistes en Acció, COAGRET, Xarxa Nova Cultura de l'Aigua, Fundación Nueva Cultura del Agua, IPCENA, etc.) per a elaborar les al·legacions al "Plan Hidrológico de la Cuenca del Ebro"(PHE). Ressaltar que la Confederación Hidrográfica del Ebro ha calculat el cabals ambientals (de manteniment) a la seva conveniència, no utilitzant les eines exigides a la DMA i també oblidant els peixos. Així fa que coincideixen amb els actuals cabals sobreexplotats. Això ho considerem molt greu i és un clar incompliment de la directiva d'aigües. Tot el PHE és ple d'incongruències, com per exemple, que trams de riu sense cabal classificats en el Pla amb un excel·lent estat mediambiental. Podeu consultar els documents del PHE aquí