23.2.12

Activitats any 2012

Tramitació permís pesca per internet aquí

Relació de Trams lliures pesca s/m a Catalunya.aquí

Propostes a la Direcció General de Medi Natural
El perill de tenir-la a les nostres aigües la Didymos dhenia geminata (Bacillariophyta, gomphonemataceae) és elevat (ja la tenim a prop), les conseqüències per els nostres rius greus. Fa uns any ja vam advertit a la DGMN sobre la més que probable expansió del musclo zebrat al Llobregat i Ter, a la Baells ja el tenim. Els costos que tindrà que assumir tota la societat per unes males pràctiques ambientals d’alguns pescadors és llastimós (translocacions de peixos sense control per posar un exemple).
Ara estem al davant d’un altre problema greu on tenim almenys la possibilitat de minimitzar les possibilitats de la seva entrada als nostre rius. Només modificant el tema soles de les botes, ja podem fer un pas. Es per això que hem demanat a la DGMN que l’ús de botes amb soles de goma passi a ser quelcom obligatori.

Demanem a la DGMN que reclami a l’ACA i a la CHE el compliments escrupolós dels cabals de manteniment a les zones declarades Reserves Genètiques. Tanmateix demanem que reclami a l’ACA la posada en marxa el Pla de conca de l’Alt Ter, ja elaborat i pendent de posar en practica.

Propostes a la Direcció General de Medi Natural Hem demanat a la DGMN que els rius que desguassen al mar passin a ser, almenys un quilòmetre abans d’arribar al mar, lliure sense mort. També proposem que l’estuari i 500 metres a dreta i esquerra de la platja siguin sense mort. 

Les baixes poblacions de llobarro i altre peixos típics d’aquestes zones podrien gaudir de zones per millorar les seves poblacions.

Propostes a la Direcció General de Medi Natural AEMS Rius amb Vida demana a la DGMA (Direcció General de Medi Natural) que TOTES les Reserves Genètiques de truites tinguin la mateixa normativa. Les poblacions de truites autòctones està concentrades a uns pocs rius. Des de el nostre punt
de vista aquestes zones, on tenim encara uns pocs estocs de peixos autòctons, tenen que tenir un elevat grau de protecció. Demanem la pesca sense mort a totes elles i la resta de condiciones; no repoblar, esquers sense arpone't etcètera. 
També, la persecució del control i respecte dels cabals ambientals formen part de les nostres peticions. Les generacions actuals i futures de pescadors, amants de la fauna salvatge en general han de poder gaudir de la seva presencia. Actualment algunes societats deixant sacrificar exemplars d’aquesta espècie vulnerable, quelcom entenem no és positiu i menys quant se sap poc de quins estocs disposem

Propostes a la Direcció General de Medi Natural
Un any més proposem a la DGMN que per sota de les Reserves Genètiques de truites es creï una zona de recuperació. Aquesta zona hauria de ser declarada com a zona sense mort. Són trams de fàcil colonització d’exemplars salvatges, ja que de forma natural reben individus que provenen de les zones altes. D’aquesta forma progressivament és podrien estendre les poblacions. Aquest indrets podrien ser objecte de plans de recuperació de truites i d'altres espècies típiques d’aquestes zones. Com exemple, al riu Ter hem proposat aquesta figura per el tram de Camprodon a Sant Joan de les Abadesses; al Freser del Pont de la Cabreta (zona adjacent a Campdevànol) fins a Ripoll.
L’any passat AEMS Rius amb Vida va proposar un projecte de recuperació de truites autòctones que contempla la recuperació de trams a partir de la fresa natural d’exemplars prèviament identificats del riu. Esperem poder dur a terme a curt o mig termini

Al·legacions Pla Conca riu Ebre l'AEMS Rius amb Vida presenta al•legacions a la proposta de projecte del Pla Hidrològic de la conca del Ebre. 
La proposta de cabals per el riu es l’asfixia d’aquest i la vegada el foment de un deteriorament del delta i de tota l’economia de la zona. 

Riu Freser (Queralbs) A l’any 2005 (Agost) vam presentar denuncia davant l’ACA detallant el dessecament del riu Freser al seu pas per el TM de Queralbs. El tram afectat te una longitud aprox. de 700 metres (foto 1), dins d'una zona declarada com a Reserva Genètica. 

L’any 2006 i donat la absència de informació per part de l’ACA vam tornar a presentar denuncia per els mateixos fets (octubre). L’any 2007 (febrer) vam tornar a demanar explicacions sobre aquesta i altres denuncies realitzades en el període 2006-2007.Se’ns va indicar que els serveis d’inspecció estaven investigant els fets denunciats. Al cap de pocs dies un simpatitzant d’AEMS Rius amb Vida ens va informar que per el riu baixava aigua. I Ens va documentar gràficament el que en deia. Semblava doncs que les nostres denuncies donaven fruit. Però aquest any 2012 el mateix tram torna a partir el que ja patia, un dessecament complert en diversos centenar de metres d’aquesta “RESERVA GENÈTICA”. AEMS Rius amb Vida torna a denunciar els fets a la DGMN i la pròpia ACA, sol•licitant la clausura d’aquesta concessió. La reiteració de fets així ho requereixen. A les fotografies primera any 2005, segona 2007 ja amb aigua i per últim situació actual. 

Denuncia dessecament d'un tram del riu Ter (Anglès) El mes d’octubre de 2.011 vàrem denunciar davant la DGMN el greu episodi de dessecament del riu Ter al seu pas per Anglès. Aquest va ser ocasionat per un error humà en el control d'una captació. El riu va quedar diverses hores sense aigua, matant diversos peixos per asfixia. 

Al setembre de 2.012 hem rebut contesta de la DGMN, la qual ens ha deixat estorats. Segons la contesta queda clar que el riu va quedar sec unes hores, queda clar que van morir peixos. Però ni la DGMN ni l’ACA han obert expedient sancionador al concloure, segons ells, que nomes han mort unes quantes truites de repoblació. Ni això es pot asseverar arran de les fotografies rebudes, ni es de rebut que per el fet que siguin de repoblació no es faci res. Hem tornat a presentar denuncia per tal que s’obri expedient sancionador acord amb la legislació vigent.


Denúncia captacions aigües superficials al riu Querol. El riu Querol neix a França. Fins entrar a la Cerdanya el riu està ple d’aigua i amb una vida aquàtica força interessant (cabal acordat dins un litigui entre França i Espanya). Un cop entra al nostre territori el riu comença a suportar diverses captacions que fan que aquest riu passi a ser un rierol.
Aquesta situació ha sigut comunicada per un dels nostres socis. al qual hem d’agrair l’esforç per documentar de forma gràfica diverses captacions del riu, algunes d’elles de dubtosa legalitat. Des d’AEMS Rius Amb Vida hem presentat denuncia dels fets a la Direcció General de Medi Natural.

 
Riu Ter (Cellera de Ter) Denunciem la lamentable situació del col•lector de Cellera del Ter que afecta a aquest riu (zona Anglès). 
Desprès d’una més que important inversió en la construcció del col•lector de Cellera del Ter, que te que connectar les aigües brutes d’aquesta població amb la EDAR (depuradora) d’Anglès, les obres segueixen inacabades, abocant constantment al riu Ter i per tant incomplint la legislació vigent. Hem presentat en primera instància a l’ACA i la DGMN.
 
Riu Bòssia (Senterada) El dia 1 de novembre denunciàvem unes obres realitzades al riu Bòssia, a Senterada. La obre en qüestió son per fer una depuradora a la zona. Ahir, dia 20 de novembre hem sabut que la depuradora a entrar en funcionament. Casualitat ?. Estava programat ? O la nostre denuncia a servit per posar-la en marxa? 
No obstant, la forma d’execució amb una invasió del riu important segueix generant recels i dubtes de la seva funcionalitat en cas de riuades. Seguim doncs pendent de saber més per poder valorar els riscos per el riu

Denunciem captació al riu Ter (Sant Joan de les Abadesses) Un simpatitzant d’AEMS Rius amb Vida ens va notificar i fer arribar, informació i un gran reportatge gràfic de la situació del Ter, dins el TM de Sant Joan de les Abadesses. Bona part del material està centrat, respecte els efectes produïts per una captació d’aigües superficials per a usos hidroelèctrics. 
Aquesta informació, la vam rebre al mes de març d’aquest any. Varem procedir a redactar i presentar denuncia dels fets davant l’ACA. Aquest organisme ens va informar que obrien diligències però en data d’octubre encara no tenim cap contestació. El Ter, des de el seu naixement, te un important numero de captacions per a usos hidroelèctrics, fruit del canvi d’usos de moltes empreses de la zona. Van acomiadar els treballadors però segueixen obtenint forts ingressos a costa de malbaratar un be comú. Aquest cas és un més. 

Contaminació riu Ritort (Ripollès). S'ha tornat a presentar noves denuncies per la contaminació detectada al riu Ritort TM de Molló, adjuntant imatges de la mateixa.

Episodi de dessecament riu Ter (Anglès). S'ha tornat a presentar nova denuncia per l'episodi de dessecament del riu Ter al TM d'Anglès en el que varen morir diverses truites.

Manca de cabal al riu Ter (Sant Joan de les Abadesses) S'ha presentat denuncia per la manca de cabal al riu Ter TM de Sant Joan de les Abadesses.

Possibles incompliments de diverses concessions de minicentrals S'ha demanat a l'ACA i a la CHE dades dels títols concessionals de varies concessions de derivació de cabal a minicentrals, ubicades a la conca del Ter, Llobregat i Segre, davant la sospita d'incompliment amb els cabals concedits.

Jornades de pesca AEMS-Catalunya. Aquest any hem celebrat les Jornades de Pesca al Pallars Sobirà. El bon temps ens ha respectat i tot el baix nivell dels rius hem pogut gaudir de la pesca sense mort.


Sortida pesca alumnes curs. Com en altres cursos, s'ha realitzat la sortida de pesca per a posar-hi en pràctica els coneixements adquirits al llarg del curs de pesca a mosca i conservació. 
El riu no presentava la millor situació, però tot i aquest inconvenient varem gaudir d'una jornada agradable
 
Manca de cabal al riu Ter a Sant Joan de les Abadesses. L'AEMS-Rius amb Vida ha presentat denuncia a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per l'abús de captació d'aiguaque ha deixat quasi eixut, un tram del riu Ter al TM de Sant Joan de les Abadesses, aigües avall de d'una minicentral.

Manca de cabal al riu Fresser a Campdevànol.
L'AEMS-Rius amb Vida ha presentat denuncia a l'ACA per l'abús de captació d'aigua, que ha deixat quasi eixut, un tram del riu Fresser a Campdevànol aigües avall de la derivació d'una minicentral.

Escola de Pesca. Com cada any, l'Escola de Pesca i Conservació ha realitzat el curs gratuït d'iniciació a la pesca a mosca i conservació dels EACS amb una durada de tres dissabtes, amb la col·laboració de la Regiduría d'Esports de l'Ajuntament de SabadellConsell de Pesca de Catalunya. Participació en la sessió en la que s'han presentat propostes amb canvis molt significatius, per exemple els que afecten entre altres al propi concepte de pesca sense mort, permetent l'ús de la cullereta i altres mètodes en els trams s/m. Al respecte hem manifestat la nostra disconformitat, per ser aquests mètodes molt lesius i no garantir alliberar sans i estalvis les captures, qüestió de màxima prioritat en la pesca sense mort.

Reunió a Bagà per presentar un projecte de millora de la truita autòctona. AEMS-Rius amb Vida ha presentat en les oficines del Parc Natural un projecte per millorar la producció natural de la truita autòctona, en la que varen assistir, l'Ajuntament de Bagà, SP de Bagà i altres entitats que es van mostrar interessades en el projecte.

Reunió per tractar el contingut del Reial Decret sobre les especies exòtiques. Diverses entitats; AE Bas, FCPiC, DEPANA, representants de les Universitats, AEMS-Rius amb Vida, etc. han assistit a reunió convocada per la Direcció General de Medi Natural per tractar el contingut del Reial Decret sobre espècies exòtiques.